Etiopia

Djimma, Agaro Town

 

Cena: 53 zł / 250g

Ziarno.

 

Ziarna pochodzą z farmy Musa Aba Lulesa położonej w dystrykcie Goma w regionie Djimma. Kawa dobrze reprezentuje origin pozwalając nam cieszyć się aromatem cytrusów i herbaty, czyli tymi klasycznymi dla mytych kaw z Etiopii. Aromatem, który jest spotykany w tych kawach, lecz który nie jest standardem jest brzoskwinia. Co zadziwiające dość silnie przebija się przez pozostałe a przez dominuje aromat. Dzięki temu mamy klasycznego przedstawiciela tego pochodzenia i obróbki, jednak z ciekawym twistem. Plantacja położona jest wysoko, na ponad 2000 metrów nad poziomem morza co możemy poczuć w równie wysokiej kwasowości.

 

Nasz pomysł.

 

To opakowanie zarezerwowane jest tylko i wyłączni dla mytych kaw z Etiopii. Uważamy ten origin w zespole z obróbką za jeden z o ile nie najbardziej charakterystyczny spośród kaw. Praktycznie w każdej kawie z Etiopii w obróbce washed znajdziesz herbatę i cytrusy, nie tylko w tych z regiony Yirgacheffe. Będziemy szukać możliwie najbardziej charakterystycznych przedstawicieli tego originy. Wyżej wymienione aromaty podeprzemy solidną kwasowością, która w połączeniu z aromatem cytryny czy limonki tworzy napar rzęski, orzeźwiający i świeży.

Odmiana:
JARC i inne lokalne
Wysokość uprawy:
2000-2150 m.n.p.m.
Obróbka:
Myta
Wyczuwalne:
Brzoskwinia, herbata, cytryna
.