Kenia

Kirinyaga, New Irati

Cena: 60 zł / 250g

Ziarno.

 

Kawa z Kooperatywy Kangiri zrzeszających ponad 600 farmerów. Obróbka na mokro dokonywana jest w stacji myjącej New Irati położonej w regionie Kirinyaga w Kenii. Ziarna to 4 odmiany botaniczne charakterystyczne dla  Kenii czyli SL28, SL34, Ruiru 11 i Batian. Farmy składające się na kooperatywę Kangiri położone są na wysokości 1500-1650 m.n.p.m. W cuppingu najcześciej pojawiającymi się aromatami spośród 4 testujących są jabłko i aronia. Nasz reprezentant Kenii posiada zdecydowaną, charakterystyczną dla originu kwasowość, na której skupiliśmy się podczas profilowania. Najlepiej parzyć w metodach alternatywnych.

 

Nasz pomysł.

 

W tym opakowaniu będziemy oferować kawy z 3 originów, zależnie od jakości i dostępności. Będą to Kenia, Rwanda i Burundi. Będziemy ze wszystkich sił starać się znaleźć dla Ciebie kawy najlepiej oddające smakiem charakter kraju i regionu pochodzenia. Chcemy pokazać kawy od strony owocowej, soczystej kwasowości oraz aromatów porzeczek, agrestu w przypadku Kenii czy charakterystycznych dla Burundi jabłek. Sięgając po to opakowanie możesz spodziewać się, czystych, soczystych owocowych kaw o zdecydowanej kwasowości. Grafikę do opakowania przygotowała dla nas Kinga Offert, której ilustracje są dobrze znane Poznaniakom i nie tylko. Jej pracę można spotkać na etykietach piw rzemieślniczych jak i na ścianach kawiarnii. 

Odmiana:
SL28, SL34, Ruiru 11, Batian
Wysokość uprawy:
1500-1650 m.n.p.m.
Obróbka:
Myta
Wyczuwalne:
Jabłko, Aronia