Kolumbia

Antoquia, Guarco

 

 

Cena: 43 zł / 250g

Ziarno.

 

Ziarna pochodzą od Gildardo Manco, który uprawia kawę w Guarco w regionie Antoquia w Kolumbii. W aromacie dominuje połączenie czereśni i migdałów.  Kwasowość oceniamy na średnią + natomiast aftertaste jest dość długi i słodki.  Obróbka myta nadaje naparowi czystości i klarowności. Jest to klasyczny przykład kawy z Kolumbii o kwasowości czerwonych owoców i słodkim finiszu.

 

Nasz pomysł.

 

W tym opakowaniu zawsze znajdziecie kawę z Kolumbii. Kawy z Kolumbii z jednej strony mają kilka wspólnych, niezmiennych elementów - dzięki którym dosyć łatwo możemy zidentyfikować pochodzenie - takich jak kwasowość czerwonych owoców, słodki posmak kojarzony z migdałem i marcepanem czy wyjątkową "czystość". Z drugiej natomiast potrafią być niesamowicie zróżnicowane zachowując tą "bazę". Piliśmy w życiu wiele wyjątkowych kaw z Kolumbii, każda z nich była inna a jednak wszystkie były w pewnym sensie podobne. Będziemy szukać zarówno klasycznych przykładów jak i tych zdecydowanie odstających profilem sensorycznym. Profilując kawy będziemy chcieli wydobyć wiśnie, czereśnie i inne czerwone owoce w towarzystwie wyczuwalnej kwasowości.

Odmiana:
Castillo i Colombia
Wysokość uprawy:
1890 m.n.p.m.
Obróbka:
Myta
Wyczuwalne:
Czereśnia, migdał
.