Logo Milky King
29 października 2020

Milky King - czyli polskie zawody latte art.

    2011. Rok w którym otworzyliśmy pierwszą kawiarnię. Miała 12m2 i stała na środku korytarza w centrum handlowym. Już wtedy interesowaliśmy się kawą specialty, którą staraliśmy się tam propagować. To były czasy, gdy ludzi w ogóle kojarzących słowo "specialty" czy nawet "barista" było mniej niż geishy w supermarkecie. Chcieliśmy poznać więcej takich jak my. Chcieliśmy poznać tych ludzi i zrobić coś razem. Nie wiedzieliśmy nawet gdzie ich szukać.

 

Na szczęście wpadliśmy na dość szalony wtedy pomysł. Wykorzystaliśmy Facebook'a jako platformę do przeprowadzenia, uwaga, konkursu latte art online. Milky King.

 

Zasady były proste, zawodnicy rysowali określony wzór, robili zdjęcie i udostępniali na swoim Facebook'u. Zdjęcie z największą ilością like'ów wygrywało. Wszystko wydawało się proste! Nie było. Ta formuła mimo ogólnego sukcesu przedsięwzięcia miała wiele wad. Okazało się, że wiele rzeczy musimy doprecyzować. Mimo wszystko udało się, zaangażowaliśmy kilkudziesięciu zawodników. Bawiliśmy się dobrze, poznaliśmy świetnych ludzi! Łza w oku!

 

Przez kolejnych kilka lat próbowaliśmy wrócić do konkursu. Kilkukrotnie podchodziliśmy, tworzyliśmy nowy regulamin, pytaliśmy baristów o zdanie. Niestety, zawsze coś stawało na przeszkodzie. Do dzisiaj.

 

Przyszedł czas na drugą edycję!

 

Z radością ogłaszamy, że czas na Milky King 2! Startujemy z polskimi zawodami latte art online. W okresie między rokiem 2011 a dziś pojawiła się platforma, dzięki której możemy przeprowadzić to kompetyszyn o wiele prościej - instagram. Oczywiście o prostocie przebiegu decyduje również fakt, że smartfony są wyposażone w aparaty co nie było takie oczywiste i popularne w 2011.

 

Zanim przejdę do zasad musisz wiedzieć o co będziecie walczyć. Nagrodą w tym konkursie mógł być tylko jeden przedmiot. Pożądany przez baristów. Ikona ostatnich lat w segmencie specialty. W kolorze Cobalt. Comandante C40 MK3 Nitro blade!

 

Ja się podeskscytowałem! A ty?

 

Poniżej prezentuję zasady Milky King'a. Ze względu na obecną sytuację termin rozpoczęcia jest ruchomy, wstępnie zaczynamy za 2 tygodnie. O starcie zawodów zawiadomimy minimum tydzień wcześniej.

 

Zasady:

 

1. Milky King odbywa się na instagramie.

 

2. Milky King składa się z 3 rund. W każdej rundzie rysujemy inny wzór.

 

3. Aby wziąć udział, musisz narysować wzór z danej rundy, wrzucić zdjęcie na instagram oraz opatrzyć go dwoma elementami, dzięki którym znajdziemy Twoje zdjęcie.

 

  • Hashtag danej rundy np. #milkykingrunda1
  • Oznaczyć naszą palarnię kawe @craft.coffee.roasters w poście

 

4. Zdjęcie musi spełniać określone kryteria, żeby brało udział w rundzie:

 

  • fotografia musi przedstawiać wzór z góry;

  • fotografia musi być na białym tle;

  • kawa musi zostać zrobiona w białej filiżance;

  • w kadrze nie może znajdować się nic oprócz filiżanki z kawą.

 

Mniej więcej tak:

 

Latte Art - serce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I tutaj pozwolę sobie wytłumaczyć, dlaczego tak a nie inaczej. Chcemy oceniać tylko i wyłącznie wzór. Chcemy żeby wszyscy mieli równe szanse. Tym samym ograniczamy wszelkie działania, które mogą jakkolwiek wpłynąć na ocenę wzoru do minimum. Nie chcemy aby wzrok przykuwała żółta filiżanka, rozsypane ziarenka czy inne ozdobniki wyróżniające zdjęcie w inny sposób niż jest to ważne w Milky King'u. Te zapisy to nasza nauczka z poprzedniej edycji. Z drugiej strony Milky King ma być prosty, telefon, filiżanka i biała kartka. To bardzo niewiele by wygrać Komesia!

 

6. Wzór, który narysujesz, również musi spełniać pewne kryteria:

 

  • dozwolony jest tylko freepour

  • nie wolno używać patyków i innych narzędzi

  • wolno używać tylko kawy i mleka

  • nie wolno używać żadnych barwników

 

Również pozwolę sobie wyjaśnić. W Milky Kingu liczy się czysty skill. Wszelkie wykałaczki, barwniki, tęczowe mleko czy inne matcha latte odwracają uwagę od sedna, na którym skupia się Milky King.

 

7. Jak ocenimy kto wygrał?

 

W dwóch etapach:

 

Pierwszy etap - eliminacje.

 

W pierwszym etapie załoga Craft Coffee Roasters wyłoni 8 najlepszych wzorów. Oceniać to będziemy na podstawie trzech, starych jak świat, kryteriów:

 

  • Położenie

  • Symetria

  • Kontrast

 

oraz jednego dodatkowego:

 

  •  Ogólne wrażenie.

 

Drugi etap - ćwierćfinał, półfinał i finał

 

W drugim etapie oddajemy sprawy w wasze ręce. 8 wybranych przez nas wzorów wchodzi do ćwierćfinału. Losujemy 4 pary i przeprowadzamy głosowanie na zasadzie lewa/prawa lub góra/dół w relacjach na instagramie na naszym profilu. Ćwierćfinał trwa 24 godziny. Gdy wyłonimy 4 zwycięzców powtarzamy losowanie, tworzymy 2 pary i przechodzimy do półfinału. przez kolejne 24 godziny decydujecie w relacjach kto przechodzi dalej. Po tym czasie wyłaniamy finałową dwójkę, która staje w szrankach w finale. Kolejne 24 godziny mamy na to by wyłonić zwycięzcę danej rundy.

 

Będzie to wyglądać mniej więcej tak:

 

Latte Art - zawody Milky King relacja instagram

 

Za określone osiągnięcia w danej rundzie otrzymujecie punkty, których suma będzie decydować o tym czy wygracie całego Milky Kinga. Punkty przyznajemy za:

 

  • udział w rundzie - 1 punkt

  • ćwierćfinał - kolejny 1 punkt

  • Półfinał - kolejny 1 punkt

  • Finał - kolejny 1 punt

  • Zwycięstwo - dodatkowe 7 punktów

 

W sumie w danej rundzie możesz zdobyć od 1 do 11 punktów

 

Siedzieliśmy chyba 2 godziny nad podziałem punktów w rundzie tak, żeby było sprawiedliwie. Punktacja jest tak skonstruowana, żeby każdy zawodnik w każdym momencie miał szanse. Mamy nadzieje, że się udało! Zwycięzcą zostaje ten, kto uzbiera największa ilość punktów we wszystkich 3 rundach. 

 

8. Remis.

 

Niestety jest możliwy. W takim przypadku robimy dogrywkę między tymi zawodnikami. W dogrywce zestawiamy ich wzory ze wszystkich rund w pary i ponownie poddajemy głosowaniu.

 

  • pierwsza relacja - pojedynek na wzór z pierwszej rundy

  • druga relacja - pojedynek na wzór z drugiej rundy

  • trzecia relacja - pojedynek wzór z trzeciej rundy

 

9. Przebieg każdej z rund wygląda następująco:

 

  • Pierwszego dnia rundy publikujemy wzór, na jego narysowanie macie 4 dni

  • po 4 dniach wybieramy spośród zdjęć finałową ósemkę

  • 5 dzień to ćwierćfinał;

  • 6 dzień to półfinał;

  • 7 dzień to finał danej rundy Milky King'a

 

Następnie ogłaszamy zwycięzcę rundy, przyznajemy punkty, publikujemy tabelę i wzór na następny tydzień. Całość trwa 3 tygodnie + zliczanie wyników +/- 1 dzień. Po tym czasie będziesz się cieszyć nowym, ślicznym Comandante. Tak naprawdę już możesz marzyć o tym ile klików ustawisz!

 

Do momentu startu jest czas na zapoznanie się z zasadami, pytania oraz sugestie! To jest też czas na przemyślenie kogo byście chcieli zobaczyć w tych zawodach! Mile widziane:

 

  • niezabliźnione baristyczne porachunki

  • wyciąganie starych dinozauro - baristów

  • wyciąganie kawowych celebrytów

  • znajdzie się też miejsce dla Guru

 

Oznaczajcie ich w komentarzach, tutaj i na insta, wysyłajcie im DM'y, niech wiedzą, że chcemy zobaczyć co potrafią!

 

 

Kuba Gielżyński

 

Craft Coffee Roasters

Dąbrowskiego 472

60-451 Poznań