.
15 kwietnia 2021
Pytanie stosunkowo proste. Odpowiedź też taka być powinna. I w czystej teorii jest. Przemierzając google znajdziesz 2 podstawowe, krótkie definicje. I jeżeli akurat tego szukasz to proszę bardzo. Kawa Specialty to: 1. Kawa wysokiej jakości 2. Kawa, która uzyskała powyżej 80 punktów w skali przygotowanej przez SCA (Specialty coffee association)
25 marca 2021
Dobra. To nie będzie tak, że ja powiem, że jest tak a nie inaczej. To nie będzie taki post (akurat ten), w którym będę się wymądrzać. Mam pewną teorię. Poddam ją do dyskusji. To moje zdanie, istnieją też inne które normalnie miałbym gdzieś. Problem jest taki, że to odmiennie zdanie
18 marca 2021
Zacznę od ciekawostki. To jest trzeci wywiad jaki przeprowadziłem z Pawłem. Mimo, że oficjalny start Craft Coffee Roasters datujemy na okolice października 2020 to faktycznie palimy już kilka lat. I od tych kilku lat ciągnęły się z wielkimi problemami dwa tematy. Opakowania i wywiad ze Świdrem. Zerknąłem szybko na skrzynkę
04 marca 2021
Juz 5 minut po ukazaniu się poprzedniego artykułu wiedziałem, że trzeba będzie zrobić część drugą. Żeby 5. Tak naprawdę to już kilka godzin przed publikacją wiedziałem, że zabrakło kilku ważnych graczy o czym dawaliście znać w relacjach na instagramie. Szczerze to ja nie wiem czy się cieszyłem z okazji drugiego
17 lutego 2021
To nie będzie receptura. Nie będzie to gotowy przepis. To Metoda. Czyli sposób na zaparzanie każdej nowej kawy, jaka trafi Ci się w ręce. W dwóch krokach. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego gotowa receptura nie ma najmniejszego sensu zajrzyj tutaj: "10 powodów, dla których receptura mistrza świata nie zadziała w Twoim

Ostatnio na blogu: 

Spokojnie. Za tydzień. Równo za 7 dni, w czwartek dwunastego listopada o godzinie 20:00 ogłosimy wzór pierwszej rundy! Od wyżej wymienionego momentu Wy, zawodnicy będziecie mieli prawie 4 dni na wykonanie wzoru.

 

Następnie my, sędziowie, o godzinie 16 w poniedziałek siadamy w naszej palarni kawy i przystępujemy do wyboru 8 najładniejszych wzorów według kryteriów podanych w regulaminie. O godzinie 17:00 na naszym profilu na instagramie w relacjach publikujemy ćwierćfinały czyli łączymy ze sobą wylosowane 4 pary.

 

We wtorek o 17:00 kończymy ćwierćfinał a osoby które przeszły dalej łączymy w kolejne pary i o 18:00 publikujemy półfinał w relacjach.

 

W środę o 19:00 postępujemy podobnie, na podstawie waszych głosów w relacjach typujemy 2 zwycięzców półfinału i o 20:00 startuje finał.

 

W czwartek o godzinie 20:00 poznamy zwycięzcę pierwszej z 3 rund. Jednocześnie umieścimy post na blogu, w którym wskażemy aktualną punktacje wszystkich zawodników oraz wzór na kolejna rundę. W kolejnych dwóch tygodniach będziemy postępować analogicznie.

 

Na co się przygotować? Na klasyki! Wzory będzie charakteryzować prostota, jednak będziecie mogli sobie pozwolić na pewną dowolność. O granicach tej dowolności będę pisał przy okazji poszczególnych wzorów. Wyjadacze będą mieli równe szanse z zawodnikami, którzy niedawno zaczęli przygodę z Latte Art. Zadbamy o to.

 

Pro Tip:

 

Przy okazji robienia zdjęcia warto pamiętać o odpowiednich warunkach. Róbcie zdjęcia możliwie najbliżej okna, a raczej dziennego światła, które przez nie wpada. Wzór będzie lepiej widoczny, a tło bardziej białe.

 

Przebieg zawodów.

 

Widmo lockdown'u wciąż nam chucha na plecy. W przypadku ogłoszenia jego pełnej krasy czyli zamknięcia kawiarni przerwiemy zawody w danym momencie lub najszybszym możliwym po jego ogłoszeniu. Gdy tylko sytuacja wróci do normy, kontynuujemy przebieg o czym poinformuję w odpowiednim miejscu.

 

Grzejcie dzbanki! Comandante czeka!

 

Kuba Gielżyński

 

 

 

Ruszamy z Milky King’iem!

05 listopada 2020
Commandante