.
04 marca 2021
Juz 5 minut po ukazaniu się poprzedniego artykułu wiedziałem, że trzeba będzie zrobić część drugą. Żeby 5. Tak naprawdę to już kilka godzin przed publikacją wiedziałem, że zabrakło kilku ważnych graczy o czym dawaliście znać w relacjach na instagramie. Szczerze to ja nie wiem czy się cieszyłem z okazji drugiego
17 lutego 2021
To nie będzie receptura. Nie będzie to gotowy przepis. To Metoda. Czyli sposób na zaparzanie każdej nowej kawy, jaka trafi Ci się w ręce. W dwóch krokach. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego gotowa receptura nie ma najmniejszego sensu zajrzyj tutaj: "10 powodów, dla których receptura mistrza świata nie zadziała w Twoim
11 lutego 2021
Właśnie skończyłem pisać ten tekst. i Muszę dodać coś na samym początku. To jest 3017 słów o napojach owsianych. 18854 znaków ze spacjami i 15897 bez. A informacja o tym, który napój nam najbardziej smakuje jest w ostatnim akapicie. Tylko uprzedzam. To jakie mleko owsiane jest najlepsze do kawy? Moim
04 lutego 2021
Mam dość kawy z Brazylii. Kocham ją. Ma milion zalet ale mam już dość oglądania jej na każdym młynku. Za każdym razem gdy chciałem zmienić bazowy blend w Straganie kończyło się to fiaskiem. Żaden inny singiel nie był tak wszechstronny, tak uniwersalny i tak smaczny jednocześnie.  Często była to świetna
21 stycznia 2021
No nie pamiętam kiedy się ostatnio tak cieszyłem jak wtedy gdy zobaczyłem, że Błażej W. wypuścił publikację o kawie specialty. Jeżeli miałbym wybrać człowieka w polskim środowisku kawowym, który by się do tego najlepiej nadawał byłby to właśnie Błażej. Naprawdę. Czekałem na tę książkę. Jak tylko spostrzegłem fakt jej wydania,

Ostatnio na blogu: 

Spokojnie. Za tydzień. Równo za 7 dni, w czwartek dwunastego listopada o godzinie 20:00 ogłosimy wzór pierwszej rundy! Od wyżej wymienionego momentu Wy, zawodnicy będziecie mieli prawie 4 dni na wykonanie wzoru.

 

Następnie my, sędziowie, o godzinie 16 w poniedziałek siadamy w naszej palarni kawy i przystępujemy do wyboru 8 najładniejszych wzorów według kryteriów podanych w regulaminie. O godzinie 17:00 na naszym profilu na instagramie w relacjach publikujemy ćwierćfinały czyli łączymy ze sobą wylosowane 4 pary.

 

We wtorek o 17:00 kończymy ćwierćfinał a osoby które przeszły dalej łączymy w kolejne pary i o 18:00 publikujemy półfinał w relacjach.

 

W środę o 19:00 postępujemy podobnie, na podstawie waszych głosów w relacjach typujemy 2 zwycięzców półfinału i o 20:00 startuje finał.

 

W czwartek o godzinie 20:00 poznamy zwycięzcę pierwszej z 3 rund. Jednocześnie umieścimy post na blogu, w którym wskażemy aktualną punktacje wszystkich zawodników oraz wzór na kolejna rundę. W kolejnych dwóch tygodniach będziemy postępować analogicznie.

 

Na co się przygotować? Na klasyki! Wzory będzie charakteryzować prostota, jednak będziecie mogli sobie pozwolić na pewną dowolność. O granicach tej dowolności będę pisał przy okazji poszczególnych wzorów. Wyjadacze będą mieli równe szanse z zawodnikami, którzy niedawno zaczęli przygodę z Latte Art. Zadbamy o to.

 

Pro Tip:

 

Przy okazji robienia zdjęcia warto pamiętać o odpowiednich warunkach. Róbcie zdjęcia możliwie najbliżej okna, a raczej dziennego światła, które przez nie wpada. Wzór będzie lepiej widoczny, a tło bardziej białe.

 

Przebieg zawodów.

 

Widmo lockdown'u wciąż nam chucha na plecy. W przypadku ogłoszenia jego pełnej krasy czyli zamknięcia kawiarni przerwiemy zawody w danym momencie lub najszybszym możliwym po jego ogłoszeniu. Gdy tylko sytuacja wróci do normy, kontynuujemy przebieg o czym poinformuję w odpowiednim miejscu.

 

Grzejcie dzbanki! Comandante czeka!

 

Kuba Gielżyński

 

 

 

Ruszamy z Milky King’iem!

05 listopada 2020
Commandante