.
15 kwietnia 2021
Pytanie stosunkowo proste. Odpowiedź też taka być powinna. I w czystej teorii jest. Przemierzając google znajdziesz 2 podstawowe, krótkie definicje. I jeżeli akurat tego szukasz to proszę bardzo. Kawa Specialty to: 1. Kawa wysokiej jakości 2. Kawa, która uzyskała powyżej 80 punktów w skali przygotowanej przez SCA (Specialty coffee association)
25 marca 2021
Dobra. To nie będzie tak, że ja powiem, że jest tak a nie inaczej. To nie będzie taki post (akurat ten), w którym będę się wymądrzać. Mam pewną teorię. Poddam ją do dyskusji. To moje zdanie, istnieją też inne które normalnie miałbym gdzieś. Problem jest taki, że to odmiennie zdanie
18 marca 2021
Zacznę od ciekawostki. To jest trzeci wywiad jaki przeprowadziłem z Pawłem. Mimo, że oficjalny start Craft Coffee Roasters datujemy na okolice października 2020 to faktycznie palimy już kilka lat. I od tych kilku lat ciągnęły się z wielkimi problemami dwa tematy. Opakowania i wywiad ze Świdrem. Zerknąłem szybko na skrzynkę
04 marca 2021
Juz 5 minut po ukazaniu się poprzedniego artykułu wiedziałem, że trzeba będzie zrobić część drugą. Żeby 5. Tak naprawdę to już kilka godzin przed publikacją wiedziałem, że zabrakło kilku ważnych graczy o czym dawaliście znać w relacjach na instagramie. Szczerze to ja nie wiem czy się cieszyłem z okazji drugiego
17 lutego 2021
To nie będzie receptura. Nie będzie to gotowy przepis. To Metoda. Czyli sposób na zaparzanie każdej nowej kawy, jaka trafi Ci się w ręce. W dwóch krokach. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego gotowa receptura nie ma najmniejszego sensu zajrzyj tutaj: "10 powodów, dla których receptura mistrza świata nie zadziała w Twoim

Ostatnio na blogu: 

Nie wiem od czego zacząć. Czy od wzoru na drugą rundę czy od podsumowania pierwszej. Zrobimy tak: Pierwszą rundę wygrał @volkovickiy a wzór na drugą to:

 

Tulipan z 3 serc!

 

A teraz rozwinięcia obu tych tematów! Albo nie. Wstęp.

 

Powinienem napisać teraz, że nie spodziewaliśmy się, że aż tylu Was weźmie udział. Nie. Zawodników było dokładnie tylu ile się spodziewaliśmy i w ilu celowaliśmy. Bardzo się cieszymy z tego powodu. Mamy już pewne pomysły co można poprawić ale też czekamy na Wasze opinie. Nie ukrywajmy dwóch rzeczy:

 

Pierwsza: to drugi Milky King kiedykolwiek (czy to odpowiednik "ever"? bo brzmi dziwnie)  a pierwszy w tej formie. To trochę sprawdzian formuły, która ewoluować będzie w kolejnych edycjach. Tak, kolejnych. Mam takie marzenie, żeby Milky King odbywał się przynajmniej raz do roku!

 

Druga: No nie wszystko przewidzieć się da, więc potknięcie się zdarzyło. Troszkę się pomyliłem z terminami i wszystko musieliśmy przesunąć o jeden dzień. Jak już się zorientowaliście, że to akurat można było przewidzieć i w ten sposób się nie usprawiedliwię to Wam powiem, że to jest właśnie ta rzecz, którą chciałem ukryć. W każdym razie zdarza się i sobie wybaczam. A co. Aby doprowadzić do tego, że więcej takich problemów nie będzie potrzebujemy Waszych opinii na ten temat by w kolejnych edycjach formułą była nieskazitelna!

 

Podsumowanie pierwszej rundy.

 

Do sedna. Pierwszą rundę wygrał @volkovickiy uzyskując maksymalną w tej rundzie liczbę punktów - 11. Oto jego serducho:

 

 

Latte Art -  serce

Punktację pozostałych zawodników możecie znaleźć tutaj.  Prośba do osób, które startowały w pierwszej rundzie lecz usunęły dość szybko zdjęcia. Jeżeli nie ma Was na liście powyżej napiszcie do nas, że braliście udział i wyślijcie jeszcze raz w prywatnej wiadomości swój wzór. Z naszych obliczeń wynika, że brakuje nam 6 osób.

 

Wszystkim gratulujemy. Niektóre serducha nieźle otworzyły mi oczy na to co można jeszcze wyczarować z tak teoretycznie prostego wzoru. 

 

Runda druga.

 

Tulipan. Tulipan z 3 serc tudzież nalań jakkolwiek nazywać to wolisz. Zasady takie same jak w przypadku serca. Brązowa powierzchnia i 3 serducha (nalania), nie mniej, nie więcej. Drugi z 3 klasycznych wzorów, który dobry barista musi mieć w małym palcu. Sposobów na tulipana jest jeszcze więcej niż na serce. Techniki są podobne.

 

Poniżej kilka z opisem co na nich jest dziwnego. Lub co miało być a nie wyszło. Przygotowując materiał do drugiej rundy w naszej palarni kawy zdałem sobie sprawę, że nie potrafię narysować ładnego tulipana. Bardzo mało praktykuję ten wzór. Robienie tulipanów przez ostatnie dni było strasznie frustrujące. Pierwszego rzucałem dzbankami o zlew i przestałem nazywać siebie baristą. Było to frustrujące prawie jak fakt, że nie mogę wystartować we własnych zawodach.

 

Wracając do tulipanów:

 

1. Jak narysować klasycznego tulipana na kawie?

 

Klasyk.  Czyli taki o. Nie wiem co więcej o nim powiedzieć. No taki o.

 

 

.Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

2. Jak narysować tulipana w cebuli na kawie?

 

Czyli klasyk w cebuli! Jak widać, symetria średnio ale wszyscy wiemy o co chodzi.

 

 

Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

 

3. Jak narysować tulipana z podstawą typu slow na kawie?

 

 

Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

 

4. Jak narysować tulipana - bałwanka na kawie?

 

Czyli tulipan z dominującym pierwszym sercem, czyli podstawą.

 

 

 Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

5. Jak narysować tulipana zakończonego dużym sercem?

 

Czyli tulipan z dominującym górnym sercem.

 

 

Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

 

6. Tulipan, w którym drugie serce jest zamknięte w pierwszym. Jeszcze przy 3 sercach nie robi to szczególnego wrażenia. Spróbuj narysować sobie na przykład tulipana z 5 serc, w którym pierwsze serce zamyka drugie, potem trzecie, a potem czwarte serce. Ciekawe ćwiczenie. 

 

 

Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

7.  W tulipanach możesz też bajerować samym przecięciem! Delikwenta poniżej przeciąłem grubym strumieniem. Choć wygląda jak cięty wykałaczką. 

 

Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

W tulipanie, nawet tym z 3 serc, możliwości są setki! Nie mogę się już doczekać waszych wzorów!

 

Teraz najtrudniejsza kwestia. Czas na narysowanie tulipana jest do wtorku do godziny 17:00. Następnie po 24 godziny na ćwierćfinał, półfinał oraz finał z odrobiną czasu pomiędzy na ogarnięcie spraw technicznych.

 

Jak zwykle należy:

 

oznaczyć naszą palarnię kawy @craft.coffee.roasters

dodać hashtag #milkykingrunda2tulipan

 

To teraz najważniejsza jak najtrudniejsza już była. Owszem, tak, wciąż możesz dołączyć! Mało tego. Możesz nadal wygrać :) I tego Ci życzę!

 

Kuba Gielżyński

 

Druga runda Milky King - Tulipan

20 listopada 2020
Latte Art -  Tulipan