.
04 marca 2021
Juz 5 minut po ukazaniu się poprzedniego artykułu wiedziałem, że trzeba będzie zrobić część drugą. Żeby 5. Tak naprawdę to już kilka godzin przed publikacją wiedziałem, że zabrakło kilku ważnych graczy o czym dawaliście znać w relacjach na instagramie. Szczerze to ja nie wiem czy się cieszyłem z okazji drugiego
17 lutego 2021
To nie będzie receptura. Nie będzie to gotowy przepis. To Metoda. Czyli sposób na zaparzanie każdej nowej kawy, jaka trafi Ci się w ręce. W dwóch krokach. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego gotowa receptura nie ma najmniejszego sensu zajrzyj tutaj: "10 powodów, dla których receptura mistrza świata nie zadziała w Twoim
11 lutego 2021
Właśnie skończyłem pisać ten tekst. i Muszę dodać coś na samym początku. To jest 3017 słów o napojach owsianych. 18854 znaków ze spacjami i 15897 bez. A informacja o tym, który napój nam najbardziej smakuje jest w ostatnim akapicie. Tylko uprzedzam. To jakie mleko owsiane jest najlepsze do kawy? Moim
04 lutego 2021
Mam dość kawy z Brazylii. Kocham ją. Ma milion zalet ale mam już dość oglądania jej na każdym młynku. Za każdym razem gdy chciałem zmienić bazowy blend w Straganie kończyło się to fiaskiem. Żaden inny singiel nie był tak wszechstronny, tak uniwersalny i tak smaczny jednocześnie.  Często była to świetna
21 stycznia 2021
No nie pamiętam kiedy się ostatnio tak cieszyłem jak wtedy gdy zobaczyłem, że Błażej W. wypuścił publikację o kawie specialty. Jeżeli miałbym wybrać człowieka w polskim środowisku kawowym, który by się do tego najlepiej nadawał byłby to właśnie Błażej. Naprawdę. Czekałem na tę książkę. Jak tylko spostrzegłem fakt jej wydania,

Ostatnio na blogu: 

Nie wiem od czego zacząć. Czy od wzoru na drugą rundę czy od podsumowania pierwszej. Zrobimy tak: Pierwszą rundę wygrał @volkovickiy a wzór na drugą to:

 

Tulipan z 3 serc!

 

A teraz rozwinięcia obu tych tematów! Albo nie. Wstęp.

 

Powinienem napisać teraz, że nie spodziewaliśmy się, że aż tylu Was weźmie udział. Nie. Zawodników było dokładnie tylu ile się spodziewaliśmy i w ilu celowaliśmy. Bardzo się cieszymy z tego powodu. Mamy już pewne pomysły co można poprawić ale też czekamy na Wasze opinie. Nie ukrywajmy dwóch rzeczy:

 

Pierwsza: to drugi Milky King kiedykolwiek (czy to odpowiednik "ever"? bo brzmi dziwnie)  a pierwszy w tej formie. To trochę sprawdzian formuły, która ewoluować będzie w kolejnych edycjach. Tak, kolejnych. Mam takie marzenie, żeby Milky King odbywał się przynajmniej raz do roku!

 

Druga: No nie wszystko przewidzieć się da, więc potknięcie się zdarzyło. Troszkę się pomyliłem z terminami i wszystko musieliśmy przesunąć o jeden dzień. Jak już się zorientowaliście, że to akurat można było przewidzieć i w ten sposób się nie usprawiedliwię to Wam powiem, że to jest właśnie ta rzecz, którą chciałem ukryć. W każdym razie zdarza się i sobie wybaczam. A co. Aby doprowadzić do tego, że więcej takich problemów nie będzie potrzebujemy Waszych opinii na ten temat by w kolejnych edycjach formułą była nieskazitelna!

 

Podsumowanie pierwszej rundy.

 

Do sedna. Pierwszą rundę wygrał @volkovickiy uzyskując maksymalną w tej rundzie liczbę punktów - 11. Oto jego serducho:

 

 

Latte Art -  serce

Punktację pozostałych zawodników możecie znaleźć tutaj.  Prośba do osób, które startowały w pierwszej rundzie lecz usunęły dość szybko zdjęcia. Jeżeli nie ma Was na liście powyżej napiszcie do nas, że braliście udział i wyślijcie jeszcze raz w prywatnej wiadomości swój wzór. Z naszych obliczeń wynika, że brakuje nam 6 osób.

 

Wszystkim gratulujemy. Niektóre serducha nieźle otworzyły mi oczy na to co można jeszcze wyczarować z tak teoretycznie prostego wzoru. 

 

Runda druga.

 

Tulipan. Tulipan z 3 serc tudzież nalań jakkolwiek nazywać to wolisz. Zasady takie same jak w przypadku serca. Brązowa powierzchnia i 3 serducha (nalania), nie mniej, nie więcej. Drugi z 3 klasycznych wzorów, który dobry barista musi mieć w małym palcu. Sposobów na tulipana jest jeszcze więcej niż na serce. Techniki są podobne.

 

Poniżej kilka z opisem co na nich jest dziwnego. Lub co miało być a nie wyszło. Przygotowując materiał do drugiej rundy w naszej palarni kawy zdałem sobie sprawę, że nie potrafię narysować ładnego tulipana. Bardzo mało praktykuję ten wzór. Robienie tulipanów przez ostatnie dni było strasznie frustrujące. Pierwszego rzucałem dzbankami o zlew i przestałem nazywać siebie baristą. Było to frustrujące prawie jak fakt, że nie mogę wystartować we własnych zawodach.

 

Wracając do tulipanów:

 

1. Jak narysować klasycznego tulipana na kawie?

 

Klasyk.  Czyli taki o. Nie wiem co więcej o nim powiedzieć. No taki o.

 

 

.Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

2. Jak narysować tulipana w cebuli na kawie?

 

Czyli klasyk w cebuli! Jak widać, symetria średnio ale wszyscy wiemy o co chodzi.

 

 

Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

 

3. Jak narysować tulipana z podstawą typu slow na kawie?

 

 

Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

 

4. Jak narysować tulipana - bałwanka na kawie?

 

Czyli tulipan z dominującym pierwszym sercem, czyli podstawą.

 

 

 Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

5. Jak narysować tulipana zakończonego dużym sercem?

 

Czyli tulipan z dominującym górnym sercem.

 

 

Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

 

6. Tulipan, w którym drugie serce jest zamknięte w pierwszym. Jeszcze przy 3 sercach nie robi to szczególnego wrażenia. Spróbuj narysować sobie na przykład tulipana z 5 serc, w którym pierwsze serce zamyka drugie, potem trzecie, a potem czwarte serce. Ciekawe ćwiczenie. 

 

 

Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

7.  W tulipanach możesz też bajerować samym przecięciem! Delikwenta poniżej przeciąłem grubym strumieniem. Choć wygląda jak cięty wykałaczką. 

 

Latte Art -  TulipanLatte Art -  Tulipan

 

W tulipanie, nawet tym z 3 serc, możliwości są setki! Nie mogę się już doczekać waszych wzorów!

 

Teraz najtrudniejsza kwestia. Czas na narysowanie tulipana jest do wtorku do godziny 17:00. Następnie po 24 godziny na ćwierćfinał, półfinał oraz finał z odrobiną czasu pomiędzy na ogarnięcie spraw technicznych.

 

Jak zwykle należy:

 

oznaczyć naszą palarnię kawy @craft.coffee.roasters

dodać hashtag #milkykingrunda2tulipan

 

To teraz najważniejsza jak najtrudniejsza już była. Owszem, tak, wciąż możesz dołączyć! Mało tego. Możesz nadal wygrać :) I tego Ci życzę!

 

Kuba Gielżyński

 

Druga runda Milky King - Tulipan

20 listopada 2020
Latte Art -  Tulipan