30 sierpnia 2020
Scott Rao w swojej książce o tytule “the coffee roasting companion” wspomina jak ciężko jest sterować wypałem po cracku. Właśnie wtedy gdy reakcje egzotermiczne zaczynają mieć miejsce i ciśnienie zgromadzone w ziarnach szuka ujścia w piecu dzieje się tyle, że faktycznie trudno jest jakkolwiek kontrolować sytuację. Z jednej strony ujście
21 sierpnia 2020
     Muszę zacząć od tego, że jeśli chodzi o poprawę rentowności kawiarni to obcinanie kosztów jest do tego najgorszą możliwą drogą. Zawsze polecam skupić się raczej na zwiększeniu przychodu i zysku (co nie zawsze idzie w parze). Jest kilka powodów, dla których powinieneś się skupić na tym drugim rozwiązaniu. Pierwszym z
21 sierpnia 2020
   Otwierasz kawiarnię ale nie masz pojęcia jak się zabrać do kupna ekspresu? Chcesz wiedzieć skąd biorą się różnice w cenie? Nie możesz się przebić przez gąszcz parametrów, których nie rozumiesz? Przygotowałem dla Ciebie odpowiedzi, mam nadzieję, że wyczerpujące. Tym samym rozpoczynam cykl, w którym będę doradzał jaki ekspres kupić do
21 sierpnia 2020
Każdy z nas ma własną metodę na kreowanie receptur, na ocenę kawy. Każdego z nas coś innego w niej interesuje. Dla mnie na przykład ważniejszą rzeczą od tego, jak powinna smakować kawa jest to, jak NIE powinna smakować. Dochodzę do receptur metodą unikania negatywnych cech sensorycznych. Dopiero, gdy pozbędę się
21 sierpnia 2020
Coraz częściej zdarza mi się szkolić kogoś z metod alternatywnych, często szybko muszę przekazać komuś w krótkim czasie recepturę dla V60, Chemexa itp. Aby było łatwiej przekazywać to co wiem na ten temat postanowiłem, że to spiszę i zobrazuję na poczet tych właśnie szkoleń. Gdy już się tego podjąłem (a