Craft Coffee Roasters

Dąbrowskiego 472

60-451 Poznań

15 kwietnia 2021
    Pytanie stosunkowo proste. Odpowiedź też taka być powinna. I w czystej teorii jest. Przemierzając google znajdziesz 2 podstawowe, krótkie definicje. I jeżeli akurat tego szukasz to proszę bardzo. Kawa Specialty
25 marca 2021
    Dobra. To nie będzie tak, że ja powiem, że jest tak a nie inaczej. To nie będzie taki post (akurat ten), w którym będę się wymądrzać. Mam pewną teorię. Poddam
18 marca 2021
    Czyli wywiad z najsmutniejszym baristą w Polsce - Pawłem Świderskim. Zacznę od ciekawostki. To jest trzeci wywiad jaki przeprowadziłem z Pawłem. Mimo, że oficjalny start Craft Coffee Roasters datujemy na
04 marca 2021
    Już 5 minut po ukazaniu się poprzedniego artykułu wiedziałem, że trzeba będzie zrobić część drugą. Żeby 5. Tak naprawdę to już kilka godzin przed publikacją wiedziałem, że zabrakło kilku ważnych
17 lutego 2021
    To nie będzie receptura. Nie będzie to gotowy przepis. To Metoda. Czyli sposób na zaparzanie każdej nowej kawy, jaka trafi Ci się w ręce. W dwóch krokach. Jeżeli chcesz wiedzieć
11 lutego 2021
    Właśnie skończyłem pisać ten tekst. i Muszę dodać coś na samym początku. To jest 3017 słów o napojach owsianych. 18854 znaków ze spacjami i 15897 bez. A informacja o tym,
04 lutego 2021
Mam dość kawy z Brazylii. Kocham ją. Ma milion zalet ale mam już dość oglądania jej na każdym młynku. Za każdym razem gdy chciałem zmienić bazowy blend w Straganie kończyło
21 stycznia 2021
    No nie pamiętam kiedy się ostatnio tak cieszyłem jak wtedy gdy zobaczyłem, że Błażej W. wypuścił publikację o kawie specialty. Jeżeli miałbym wybrać człowieka w polskim środowisku kawowym, który by
14 stycznia 2021
    Jest to pytanie, na które każdy zna odpowiedź. Każdy jednak zna inną. Podobnie jest z infografikami, które starają się to tłumaczyć. Każda robi to inaczej. Żeby jeszcze któraś robiła to
17 grudnia 2020
    Nie powiem, żeby mnie to pytanie jakkolwiek dręczyło. Mam swoje zdanie i nigdy długo się nad tym nie zastanawiałem. Coraz częściej jednak powtarzalność smaku wskazuje się wręcz jako konieczność w
10 grudnia 2020
    Strasznie długo mi to zajęło. Zorientowanie się dlaczego tak bardzo lubię cappuccino. I nie dlatego, że capu może spokojnie zastąpić śniadanie. To jest akurat na drugim miejscu. Zorientowałem się podczas
04 grudnia 2020
    Przed momentem skończył się finał. W sumie był już tylko formalnością ponieważ już po półfinałach było wiadomo, że całość wygrał @Volkovickyi! Wygrał pierwszą rundę a w kolejnych uczestniczył przynajmniej w
27 listopada 2020
O tak, królowa Latte artów. Zmora jednocześnie. Rozeta to jest symbol tej sztuki. Rozeta to wizytówka baristy. Każdy ma swój styl w jakim ją rysuję. To troszkę taki podpis baristy.
20 listopada 2020
    Nie wiem od czego zacząć. Czy od wzoru na drugą rundę czy od podsumowania pierwszej. Zrobimy tak: Pierwszą rundę wygrał @volkovickiy a wzór na drugą to: Tulipan z 3 serc!
12 listopada 2020
    Woop Woop! Ruszamy. Mam nadzieję, że dzbanki i filiżanki wybrane, wzory przećwiczone i jesteście gotowi! Wzorem pierwszej rundy Milky King'a jest.... SERCE Aby wziąć udział w tej rundzie należy: 1.
05 listopada 2020
    Spokojnie. Za tydzień. Równo za 7 dni, w czwartek dwunastego listopada o godzinie 20:00 ogłosimy wzór pierwszej rundy! Od wyżej wymienionego momentu Wy, zawodnicy będziecie mieli prawie 4 dni na
29 października 2020
    2011. Rok w którym otworzyliśmy pierwszą kawiarnię. Miała 12m2 i stała na środku korytarza w centrum handlowym. Już wtedy interesowaliśmy się kawą specialty, którą staraliśmy się tam propagować. To były
22 października 2020
    To było jakieś 3 lata temu, jedna z naszych Straganowych Baristek zaaferowana odbywającymi się wtedy World Brewers Cup podsunęła mi "recepturę mistrza świata". "Musimy koniecznie spróbować i zmienić naszą na
15 października 2020
    Bawi mnie to. Bawi mnie, że ja wieloletni, zagorzały przeciwnik americano zacząłem swoja karierę w kawie specialty dlatego, że bardzo lubiłem pić właśnie ten napój. Kochałem pić americano w kawiarniach,
30 sierpnia 2020
    Scott Rao w swojej książce o tytule “The coffee roasting companion” wspomina jak ciężko jest sterować wypałem po cracku. Właśnie wtedy gdy reakcje egzotermiczne zaczynają mieć miejsce i ciśnienie zgromadzone
21 sierpnia 2020
     Muszę zacząć od tego, że jeśli chodzi o poprawę rentowności kawiarni to obcinanie kosztów jest do tego najgorszą możliwą drogą. Zawsze polecam skupić się raczej na zwiększeniu przychodu i zysku
21 sierpnia 2020
    Otwierasz kawiarnię ale nie masz pojęcia jak się zabrać do kupna ekspresu? Chcesz wiedzieć skąd biorą się różnice w cenie? Nie możesz się przebić przez gąszcz parametrów, których nie rozumiesz?
21 sierpnia 2020
    Każdy z nas ma własną metodę na kreowanie receptur, na ocenę kawy specialty. Każdego z nas coś innego w niej interesuje. Dla mnie na przykład ważniejszą rzeczą od tego, jak
21 sierpnia 2020
    Coraz częściej zdarza mi się szkolić kogoś z metod alternatywnych, często szybko muszę przekazać komuś w krótkim czasie recepturę dla V60, Chemexa itp. Aby było łatwiej przekazywać to co wiem
21 sierpnia 2020
    Taki komunikat powinien się pojawiać gdy używasz refraktometru i osiągasz na filtrach wynik między 1,15% a 1,45%. Do tego powinno tryskać confetti a refraktometr powinien owijać Cię serpentynami krzycząc: „Supcio,