.
15 kwietnia 2021
Pytanie stosunkowo proste. Odpowiedź też taka być powinna. I w czystej teorii jest. Przemierzając google znajdziesz 2 podstawowe, krótkie definicje. I jeżeli akurat tego szukasz to proszę bardzo. Kawa Specialty to: 1. Kawa wysokiej jakości 2. Kawa, która uzyskała powyżej 80 punktów w skali przygotowanej przez SCA (Specialty coffee association)
25 marca 2021
Dobra. To nie będzie tak, że ja powiem, że jest tak a nie inaczej. To nie będzie taki post (akurat ten), w którym będę się wymądrzać. Mam pewną teorię. Poddam ją do dyskusji. To moje zdanie, istnieją też inne które normalnie miałbym gdzieś. Problem jest taki, że to odmiennie zdanie
18 marca 2021
Zacznę od ciekawostki. To jest trzeci wywiad jaki przeprowadziłem z Pawłem. Mimo, że oficjalny start Craft Coffee Roasters datujemy na okolice października 2020 to faktycznie palimy już kilka lat. I od tych kilku lat ciągnęły się z wielkimi problemami dwa tematy. Opakowania i wywiad ze Świdrem. Zerknąłem szybko na skrzynkę
04 marca 2021
Juz 5 minut po ukazaniu się poprzedniego artykułu wiedziałem, że trzeba będzie zrobić część drugą. Żeby 5. Tak naprawdę to już kilka godzin przed publikacją wiedziałem, że zabrakło kilku ważnych graczy o czym dawaliście znać w relacjach na instagramie. Szczerze to ja nie wiem czy się cieszyłem z okazji drugiego
17 lutego 2021
To nie będzie receptura. Nie będzie to gotowy przepis. To Metoda. Czyli sposób na zaparzanie każdej nowej kawy, jaka trafi Ci się w ręce. W dwóch krokach. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego gotowa receptura nie ma najmniejszego sensu zajrzyj tutaj: "10 powodów, dla których receptura mistrza świata nie zadziała w Twoim
11 lutego 2021
Właśnie skończyłem pisać ten tekst. i Muszę dodać coś na samym początku. To jest 3017 słów o napojach owsianych. 18854 znaków ze spacjami i 15897 bez. A informacja o tym, który napój nam najbardziej smakuje jest w ostatnim akapicie. Tylko uprzedzam. To jakie mleko owsiane jest najlepsze do kawy? Moim
04 lutego 2021
Mam dość kawy z Brazylii. Kocham ją. Ma milion zalet ale mam już dość oglądania jej na każdym młynku. Za każdym razem gdy chciałem zmienić bazowy blend w Straganie kończyło się to fiaskiem. Żaden inny singiel nie był tak wszechstronny, tak uniwersalny i tak smaczny jednocześnie.  Często była to świetna
21 stycznia 2021
No nie pamiętam kiedy się ostatnio tak cieszyłem jak wtedy gdy zobaczyłem, że Błażej W. wypuścił publikację o kawie specialty. Jeżeli miałbym wybrać człowieka w polskim środowisku kawowym, który by się do tego najlepiej nadawał byłby to właśnie Błażej. Naprawdę. Czekałem na tę książkę. Jak tylko spostrzegłem fakt jej wydania,
14 stycznia 2021
Jest to pytanie, na które każdy zna odpowiedź. Każdy jednak zna inną. Podobnie jest z infografikami, które starają się to tłumaczyć. Każda robi to inaczej. Żeby jeszcze któraś robiła to poprawnie! Niestety 9/10 infografik pod tytułem "rodzaje kaw mlecznych" twierdzi, że omawiane napoje różnią się, uwaga, ilością piany. Na większości
17 grudnia 2020
Nie powiem, żeby mnie to pytanie jakkolwiek dręczyło. Mam swoje zdanie i nigdy długo się nad tym nie zastanawiałem. Coraz częściej jednak powtarzalność smaku wskazuje się wręcz jako konieczność w segmencie kawy specialty. Pare tygodni temu podróżując po social mediach natknąłem się na ten temat i idea napisania o tym
10 grudnia 2020
Strasznie długo mi to zajęło. Zorientowanie się dlaczego tak bardzo lubię cappuccino. I nie dlatego, że capu może spokojnie zastąpić śniadanie. To jest akurat na drugim miejscu. Zorientowałem się podczas szkoleń w naszej palarni kawy, gdy musiałem i nadal muszę naprawdę wielu próbować. Takich dobrze przyrządzonych i takich źle przyrządzonych.
04 grudnia 2020
Przed momentem skończył się finał. W sumie był już tylko formalnością ponieważ już po półfinałach było wiadomo, że całość wygrał @Volkovickyi! Wygrał pierwszą rundę a w kolejnych uczestniczył przynajmniej w półfinałach. Młyneczek trafia w jego ręce! Oczywiście, musi mieć co mielić więc kawkę również od nas dostanie. Nie tylko on.
27 listopada 2020
O tak, królowa Latte artów. Zmora jednocześnie. Rozeta to jest symbol tej sztuki. Rozeta to wizytówka baristy. Każdy ma swój styl w jakim ją rysuję. To troszkę taki podpis baristy. Charakerystyczny, niepowtarzalny. Ten właśnie wzór będziecie rysować w trzeciej, ostatniej już rundzie. Najpierw jednak wrócimy do drugiej. Zwycięzcą został @martwia!
20 listopada 2020
Nie wiem od czego zacząć. Czy od wzoru na drugą rundę czy od podsumowania pierwszej. Zrobimy tak: Pierwszą rundę wygrał @volkovickiy a wzór na drugą to: Tulipan z 3 serc! A teraz rozwinięcia obu tych tematów! Albo nie. Wstęp. Powinienem napisać teraz, że nie spodziewaliśmy się, że aż tylu Was
12 listopada 2020
Woop Woop! Ruszamy. Mam nadzieję, że dzbanki i filiżanki wybrane, wzory przećwiczone i jesteście gotowi! Wzorem pierwszej rundy Milky King'a jest.... SERCE Aby wziąć udział w tej rundzie należy: 1. Wrzucić zdjęcie na instagram w formie POSTU. 2. Dodać hashtag #milkykingrunda1serce 3. Oznaczyć na zdjęciu naszą palarnię kawy @craft.coffee.roasters Czas