Pytanie stosunkowo proste. Odpowiedź też taka być powinna. I w czystej teorii jest. Przemierzając google znajdziesz 2 podstawowe, krótkie definicje. I jeżeli akurat tego szukasz to proszę bardzo. Kawa Specialty
Dobra. To nie będzie tak, że ja powiem, że jest tak a nie inaczej. To nie będzie taki post (akurat ten), w którym będę się wymądrzać. Mam pewną teorię. Poddam
Czyli wywiad z najsmutniejszym baristą w Polsce - Pawłem Świderskim. Zacznę od ciekawostki. To jest trzeci wywiad jaki przeprowadziłem z Pawłem. Mimo, że oficjalny start Craft Coffee Roasters datujemy na
Już 5 minut po ukazaniu się poprzedniego artykułu wiedziałem, że trzeba będzie zrobić część drugą. Żeby 5. Tak naprawdę to już kilka godzin przed publikacją wiedziałem, że zabrakło kilku ważnych
To nie będzie receptura. Nie będzie to gotowy przepis. To Metoda. Czyli sposób na zaparzanie każdej nowej kawy, jaka trafi Ci się w ręce. W dwóch krokach. Jeżeli chcesz wiedzieć
Właśnie skończyłem pisać ten tekst. i Muszę dodać coś na samym początku. To jest 3017 słów o napojach owsianych. 18854 znaków ze spacjami i 15897 bez. A informacja o tym,
Mam dość kawy z Brazylii. Kocham ją. Ma milion zalet ale mam już dość oglądania jej na każdym młynku. Za każdym razem gdy chciałem zmienić bazowy blend w Straganie kończyło
No nie pamiętam kiedy się ostatnio tak cieszyłem jak wtedy gdy zobaczyłem, że Błażej W. wypuścił publikację o kawie specialty. Jeżeli miałbym wybrać człowieka w polskim środowisku kawowym, który by
Jest to pytanie, na które każdy zna odpowiedź. Każdy jednak zna inną. Podobnie jest z infografikami, które starają się to tłumaczyć. Każda robi to inaczej. Żeby jeszcze któraś robiła to
Nie powiem, żeby mnie to pytanie jakkolwiek dręczyło. Mam swoje zdanie i nigdy długo się nad tym nie zastanawiałem. Coraz częściej jednak powtarzalność smaku wskazuje się wręcz jako konieczność w
Strasznie długo mi to zajęło. Zorientowanie się dlaczego tak bardzo lubię cappuccino. I nie dlatego, że capu może spokojnie zastąpić śniadanie. To jest akurat na drugim miejscu. Zorientowałem się podczas
Przed momentem skończył się finał. W sumie był już tylko formalnością ponieważ już po półfinałach było wiadomo, że całość wygrał @Volkovickyi! Wygrał pierwszą rundę a w kolejnych uczestniczył przynajmniej w
O tak, królowa Latte artów. Zmora jednocześnie. Rozeta to jest symbol tej sztuki. Rozeta to wizytówka baristy. Każdy ma swój styl w jakim ją rysuję. To troszkę taki podpis baristy.
Nie wiem od czego zacząć. Czy od wzoru na drugą rundę czy od podsumowania pierwszej. Zrobimy tak: Pierwszą rundę wygrał @volkovickiy a wzór na drugą to:
Tulipan z 3 serc!
Woop Woop! Ruszamy. Mam nadzieję, że dzbanki i filiżanki wybrane, wzory przećwiczone i jesteście gotowi! Wzorem pierwszej rundy Milky King'a jest....
SERCE
Aby wziąć udział w tej rundzie należy:
1.
Spokojnie. Za tydzień. Równo za 7 dni, w czwartek dwunastego listopada o godzinie 20:00 ogłosimy wzór pierwszej rundy! Od wyżej wymienionego momentu Wy, zawodnicy będziecie mieli prawie 4 dni na
2011. Rok w którym otworzyliśmy pierwszą kawiarnię. Miała 12m2 i stała na środku korytarza w centrum handlowym. Już wtedy interesowaliśmy się kawą specialty, którą staraliśmy się tam propagować. To były
To było jakieś 3 lata temu, jedna z naszych Straganowych Baristek zaaferowana odbywającymi się wtedy World Brewers Cup podsunęła mi "recepturę mistrza świata". "Musimy koniecznie spróbować i zmienić naszą na
Bawi mnie to. Bawi mnie, że ja wieloletni, zagorzały przeciwnik americano zacząłem swoja karierę w kawie specialty dlatego, że bardzo lubiłem pić właśnie ten napój. Kochałem pić americano w kawiarniach,
Scott Rao w swojej książce o tytule “The coffee roasting companion” wspomina jak ciężko jest sterować wypałem po cracku. Właśnie wtedy gdy reakcje egzotermiczne zaczynają mieć miejsce i ciśnienie zgromadzone
Muszę zacząć od tego, że jeśli chodzi o poprawę rentowności kawiarni to obcinanie kosztów jest do tego najgorszą możliwą drogą. Zawsze polecam skupić się raczej na zwiększeniu przychodu i zysku
Otwierasz kawiarnię ale nie masz pojęcia jak się zabrać do kupna ekspresu? Chcesz wiedzieć skąd biorą się różnice w cenie? Nie możesz się przebić przez gąszcz parametrów, których nie rozumiesz?
Każdy z nas ma własną metodę na kreowanie receptur, na ocenę kawy specialty. Każdego z nas coś innego w niej interesuje. Dla mnie na przykład ważniejszą rzeczą od tego, jak
Coraz częściej zdarza mi się szkolić kogoś z metod alternatywnych, często szybko muszę przekazać komuś w krótkim czasie recepturę dla V60, Chemexa itp. Aby było łatwiej przekazywać to co wiem
Taki komunikat powinien się pojawiać gdy używasz refraktometru i osiągasz na filtrach wynik między 1,15% a 1,45%. Do tego powinno tryskać confetti a refraktometr powinien owijać Cię serpentynami krzycząc: „Supcio,