Latte Art - Rozeta
27 listopada 2020

Runda 3 Milky King - Rozeta

O tak, królowa Latte artów. Zmora jednocześnie. Rozeta to jest symbol tej sztuki. Rozeta to wizytówka baristy. Każdy ma swój styl w jakim ją rysuję. To troszkę taki podpis baristy. Charakerystyczny, niepowtarzalny. Ten właśnie wzór będziecie rysować w trzeciej, ostatniej już rundzie.

 

Najpierw jednak wrócimy do drugiej. Zwycięzcą został @martwia! Finał był niesamowicie ciekawy, nie dosyć, że zacięty to jeszcze uczestniczyli w nim bariści z tej samej kawiarni! Tak naprawdę do samego końca było 50/50 a zdecydowały ostatnie minuty. Tym samym zwycięzca dostaje łącznie 11 punktów za rundę a klasyfikacja ogólna prezentuje się tak:

 

WYNIKI PO DWÓCH RUNDACH

 

Jak możecie zauważyć w całych zawodach wszystko może się zdarzyć. Nigdy nic nie wiadomo.

 

Poniżej zamieszczam jeszcze wzór zwycięzcy tej rundy:

 

Latte Art - tulipan

 

 

A teraz czas na trzecią, ostatnią rundę naszych zawodów. Już za tydzień będzie wiadomo kto zwyciężył całe zawody i kto będzie swawolnie mielił kawkę na Komesiu! Ale żeby go wygrać musicie jeszcze narysować rozetę, o której wspomniałem we wstępie. Jeden wzór dzieli zwycięzcę od młynka i od tytułu mlecznego króla.

 

Na narysowanie rozety czas macie klasycznie do wtorku do 17:00. Pamiętajcie żeby oznaczyć w poście naszą palarnię kawy @craft.coffee.roasters oraz umieścić hashtag trzeciej rundy czyli #milkykingrunda3rozeta.

 

W rozecie to już w ogóle, możliwości jest milion. Jak wspomniałem, każdy ma swoją. narysowałem u nas w palarni kawy kilka ładniejszych i brzydszych:

 

1. Klasyczna rozeta. Przynajmniej dla mnie, to jest styl w którym najczęściej rysuję. "Koszyk" do połowy wysokości rozety, tak samo cienie. Sam kształt w miarę równomiernie się zwęża ku górze. Lubię takie, słodziak taki. Radosna taka. Gdyby miała ogonek to na stówę by merdała.

 

Latte Art - rozeta klasycznaLatte Art - klasyczna rozeta

 

2. "Rookie", czyli rozeta początkującego. Taka zachowawcza, gdy jeszcze się boisz używać naprawdę mocnego strumienia. Zazwyczaj wąska, z koszykiem do 1/4 wysokości. To wszystko symptomy małej intensywności strumienia.

 

Latte Art - wąska rozetaLatte Art - wąska rozeta

 

3. Cebula +. Rozeta, która miała być sercem ale w połowie stwierdziłeś, że masz jeszcze miejsce w filiżance więc pociśniesz z tego rozetę. Osobiście, nie przepadam. Czy ma urok? No jakiś ma.

 

Latte Art -  rozetaLatte Art -  rozeta

 

4. Dużo cieni, mało liści. Jeżeli miałbym opisać idealną rozetę, taką do której dążę to było by to

- "koszyk" do połowy

- 5/6 pięter liści

- we wszystkich liściach cienie

- zakończona mini sercem.

 

Latte Art -  rozeta cienieLatte Art -  rozeta cienie

 

5. Niustajl, Gacastajl, slowmo czy jakkolwiek to nazywasz. Ja umiem w to średnio, uroku nie widzę szczególnego choć doceniam. Ciekawostka bardziej.

 

Latte Art -  rozeta newstyleLatte Art -  rozeta newstyle

 

Pozostaje mi tylko napisać - powodzenia!

 

Kuba Gielżyński

 

 

 

 

Craft Coffee Roasters

Dąbrowskiego 472

60-451 Poznań