.
15 kwietnia 2021
Pytanie stosunkowo proste. Odpowiedź też taka być powinna. I w czystej teorii jest. Przemierzając google znajdziesz 2 podstawowe, krótkie definicje. I jeżeli akurat tego szukasz to proszę bardzo. Kawa Specialty to: 1. Kawa wysokiej jakości 2. Kawa, która uzyskała powyżej 80 punktów w skali przygotowanej przez SCA (Specialty coffee association)
25 marca 2021
Dobra. To nie będzie tak, że ja powiem, że jest tak a nie inaczej. To nie będzie taki post (akurat ten), w którym będę się wymądrzać. Mam pewną teorię. Poddam ją do dyskusji. To moje zdanie, istnieją też inne które normalnie miałbym gdzieś. Problem jest taki, że to odmiennie zdanie
18 marca 2021
Zacznę od ciekawostki. To jest trzeci wywiad jaki przeprowadziłem z Pawłem. Mimo, że oficjalny start Craft Coffee Roasters datujemy na okolice października 2020 to faktycznie palimy już kilka lat. I od tych kilku lat ciągnęły się z wielkimi problemami dwa tematy. Opakowania i wywiad ze Świdrem. Zerknąłem szybko na skrzynkę
04 marca 2021
Juz 5 minut po ukazaniu się poprzedniego artykułu wiedziałem, że trzeba będzie zrobić część drugą. Żeby 5. Tak naprawdę to już kilka godzin przed publikacją wiedziałem, że zabrakło kilku ważnych graczy o czym dawaliście znać w relacjach na instagramie. Szczerze to ja nie wiem czy się cieszyłem z okazji drugiego
17 lutego 2021
To nie będzie receptura. Nie będzie to gotowy przepis. To Metoda. Czyli sposób na zaparzanie każdej nowej kawy, jaka trafi Ci się w ręce. W dwóch krokach. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego gotowa receptura nie ma najmniejszego sensu zajrzyj tutaj: "10 powodów, dla których receptura mistrza świata nie zadziała w Twoim

Ostatnio na blogu: 

O tak, królowa Latte artów. Zmora jednocześnie. Rozeta to jest symbol tej sztuki. Rozeta to wizytówka baristy. Każdy ma swój styl w jakim ją rysuję. To troszkę taki podpis baristy. Charakerystyczny, niepowtarzalny. Ten właśnie wzór będziecie rysować w trzeciej, ostatniej już rundzie.

 

Najpierw jednak wrócimy do drugiej. Zwycięzcą został @martwia! Finał był niesamowicie ciekawy, nie dosyć, że zacięty to jeszcze uczestniczyli w nim bariści z tej samej kawiarni! Tak naprawdę do samego końca było 50/50 a zdecydowały ostatnie minuty. Tym samym zwycięzca dostaje łącznie 11 punktów za rundę a klasyfikacja ogólna prezentuje się tak:

 

WYNIKI PO DWÓCH RUNDACH

 

Jak możecie zauważyć w całych zawodach wszystko może się zdarzyć. Nigdy nic nie wiadomo.

 

Poniżej zamieszczam jeszcze wzór zwycięzcy tej rundy:

 

Latte Art - tulipan

 

 

A teraz czas na trzecią, ostatnią rundę naszych zawodów. Już za tydzień będzie wiadomo kto zwyciężył całe zawody i kto będzie swawolnie mielił kawkę na Komesiu! Ale żeby go wygrać musicie jeszcze narysować rozetę, o której wspomniałem we wstępie. Jeden wzór dzieli zwycięzcę od młynka i od tytułu mlecznego króla.

 

Na narysowanie rozety czas macie klasycznie do wtorku do 17:00. Pamiętajcie żeby oznaczyć w poście naszą palarnię kawy @craft.coffee.roasters oraz umieścić hashtag trzeciej rundy czyli #milkykingrunda3rozeta.

 

W rozecie to już w ogóle, możliwości jest milion. Jak wspomniałem, każdy ma swoją. narysowałem u nas w palarni kawy kilka ładniejszych i brzydszych:

 

1. Klasyczna rozeta. Przynajmniej dla mnie, to jest styl w którym najczęściej rysuję. "Koszyk" do połowy wysokości rozety, tak samo cienie. Sam kształt w miarę równomiernie się zwęża ku górze. Lubię takie, słodziak taki. Radosna taka. Gdyby miała ogonek to na stówę by merdała.

 

Latte Art - rozeta klasycznaLatte Art - klasyczna rozeta

 

2. "Rookie", czyli rozeta początkującego. Taka zachowawcza, gdy jeszcze się boisz używać naprawdę mocnego strumienia. Zazwyczaj wąska, z koszykiem do 1/4 wysokości. To wszystko symptomy małej intensywności strumienia.

 

Latte Art - wąska rozetaLatte Art - wąska rozeta

 

3. Cebula +. Rozeta, która miała być sercem ale w połowie stwierdziłeś, że masz jeszcze miejsce w filiżance więc pociśniesz z tego rozetę. Osobiście, nie przepadam. Czy ma urok? No jakiś ma.

 

Latte Art -  rozetaLatte Art -  rozeta

 

4. Dużo cieni, mało liści. Jeżeli miałbym opisać idealną rozetę, taką do której dążę to było by to

- "koszyk" do połowy

- 5/6 pięter liści

- we wszystkich liściach cienie

- zakończona mini sercem.

 

Latte Art -  rozeta cienieLatte Art -  rozeta cienie

 

5. Niustajl, Gacastajl, slowmo czy jakkolwiek to nazywasz. Ja umiem w to średnio, uroku nie widzę szczególnego choć doceniam. Ciekawostka bardziej.

 

Latte Art -  rozeta newstyleLatte Art -  rozeta newstyle

 

Pozostaje mi tylko napisać - powodzenia!

 

Kuba Gielżyński

 

 

 

Runda 3 Milky King - Rozeta

27 listopada 2020
Latte Art - Rozeta