Milky King – czyli polskie zawody latte art.
2011. Rok w którym otworzyliśmy pierwszą kawiarnię. Miała 12m2 i stała na środku korytarza w centrum handlowym. Już wtedy interesowaliśmy się kawą specialty, którą staraliśmy się tam…
2011. Rok w którym otworzyliśmy pierwszą kawiarnię. Miała 12m2 i stała na środku korytarza w centrum handlowym. Już wtedy interesowaliśmy się kawą specialty, którą staraliśmy się tam…
To było jakieś 3 lata temu, jedna z naszych Straganowych Baristek zaaferowana odbywającymi się wtedy World Brewers Cup podsunęła mi „recepturę mistrza świata”. „Musimy koniecznie spróbować…
Bawi mnie to. Bawi mnie, że ja wieloletni, zagorzały przeciwnik americano zacząłem swoja karierę w kawie specialty dlatego, że bardzo lubiłem pić właśnie ten napój. Kochałem…
Scott Rao w swojej książce o tytule “The coffee roasting companion” wspomina jak ciężko jest sterować wypałem po cracku. Właśnie wtedy gdy reakcje egzotermiczne zaczynają mieć…
Muszę zacząć od tego, że jeśli chodzi o poprawę rentowności kawiarni to obcinanie kosztów jest do tego najgorszą możliwą drogą. Zawsze polecam skupić się raczej na zwiększeniu przychodu…
Otwierasz kawiarnię ale nie masz pojęcia jak się zabrać do kupna ekspresu? Chcesz wiedzieć skąd biorą się różnice w cenie? Nie możesz się przebić przez gąszcz parametrów, których nie rozumiesz? Przygotowałem…
Każdy z nas ma własną metodę na kreowanie receptur, na ocenę kawy specialty. Każdego z nas coś innego w niej interesuje. Dla mnie na przykład ważniejszą rzeczą od tego, jak…
Coraz częściej zdarza mi się szkolić kogoś z metod alternatywnych, często szybko muszę przekazać komuś w krótkim czasie recepturę dla V60, Chemexa itp. Aby było…
Taki komunikat powinien się pojawiać gdy używasz refraktometru i osiągasz na filtrach wynik między 1,15% a 1,45%. Do tego powinno tryskać confetti a refraktometr powinien owijać Cię serpentynami…